Krkonošské pohádky milujeme! Anče, Kuba, hajný, a k tomu zpovykaný Trautenberk, který si myslí, že mu patří alespoň půlka Krkonoš.
Pokud jste večerníčkový seriál bedlivě sledovali, neunikla vám scéna, kde Traubenberk u stolu haleká na Anče, že kyselo, co mu přinesla, je moc kyselé. Tušíte, co vlastně kyselo je? V dnešním článku povíme více!
Co je kyselo
Kyselo je polévka z chlebového kvásku, hub a smažených vajec, která se tradičně podává v Podkrkonoší. Ke kyselu se obvykle podávají loupané brambory vařené ve slupce, polité máslem.
Recept na kyselo
Ačkoliv kyselo najdete nejčastěji na obědovém menu v městečkách a vesnicích, které leží v podhůří Krknonoš, snadno si tuhle krajovou specialitu připravíte sami doma.
Potřebujete:
- ¼ litru chlebového kvásku; kupujte u pekaře, nebo se podívejte na kváskovou mapu, jestli jej nenabízí někdo z vašeho okolí
- 1 hrst sušených lesních hub
- 1 lžičku kmínu; typického českého koření
- 5 vajec; smaží se na másle předtím, než se vloží do kysela
- 1 cibule
- trochu sádla; nebo jiného tuku
- 1,5 litru vody; není potřeba žádný vývar, polévka získá nakyslou chuť z kvásku a aroma z hub
Dále si předem uvařte brambory ve slupce.
Postup:
Den předem: Namočte houby asi do půllitru do vody a nechte je přes noc nabobtnat. Kvásek nalijte do dalšího půllitru vlažné vody, rozmíchejte, a přes noc jej nechte stát v teple.
Druhý den jdeme vařit!
- Namočené houby asi 10 minut povařte.
- K houbám včetně vody, ve které jste je vařili, přilijte pomalu kvásek. Rozšlehejte ho pomocí kvedlačky, aby se rozpustil.
- Osolte a okmínujte. Dolijte zbytek vody a kyselo přiveďte k varu. Poté teplotu plotýnky stáhněte na třetinu výkonu a vařte asi 20 minut. Často míchejte, protože mouka z kvásku sedá ke dnu hrnce.
- Cibuli nakrájejte najemno a na kousku sádla osmažte. Rozklepněte vejce, zamíchejte a nechte je srazit.
- Přidejte je do hotového kysela, to případně dosolte a můžete podávat!
Jak servírovat kyselo
Na talíř dejte dvě předem uvařené, oloupané brambory. Přilijte k nim kyselo, brambory případně můžete polít rozpuštěným máslem a posypat nasekanou pažitkou nebo petrželí.
Dobrou chuť!